Van zout naar zoet

Het is al weer even geleden dat we iets van ons hebben laten horen…. Dus we gaan even een paar daagjes terug. We waren het vorige blog geëindigd op Vlieland. Hier hebben we 3 dagen doorgebracht. Het weer zat ons alleen niet helemaal mee.

De elektrische fietsen zijn inmiddels ‘vaste prik’ tijdens het verblijf op de eilanden. Bert Jan heeft op woensdagochtend de fietsen bij de verhuurder opgehaald. Dus hup een ritje over het eiland.

Vlieland op de fiets

Op de fiets op Vlieland

Zoals inmiddels ook al een gewoonte geworden is; Pim is na ca. 10 min fietsen in slaap gevallen. Het was vandaag een van de eerste wat koudere dagen. Bijna aangekomen bij de enige strandtent van het eiland (’t Badhuis) begint het toch wel aardig te regenen, met van die dikke druppels. Ondanks mijn vest onder Saar haar jas hadden ze het beiden best koud gehad op de fiets, getuige de blauwe lipjes. Lekker opwarmen dus met een tosti en wat te drinken.

Helaas houdt het toch niet op met regenen. We passen dus de plannen aan en gaan meteen terug richting de haven via het dorp. Binnen aan boord maar weer verder opwarmen en bijkomen. Gelukkig klaart het weer later weer wat op en kunnen er ’s middags weer naar buiten en krabbetjes gaan vangen.

Ik bezoek met mijn moeder nog enkele winkeltjes in het dorpje om te zien of we nog een warme trui voor de kinderen kunnen vinden. Na hiervoor te slagen bij natuurlijk zo goed als de laatste winkel van de winkelstraat vinden we dat we een kop thee/koffie verdiend hebben. We gaan naar Puur Vlieland.

Prosecco bij Puur Vlieland

Een lekker kopje ‘koffie/thee’. Mijn vrije interpretatie van een drankje drinken met mijn moeder 🙂

Een restaurantje aan de dijk, met een klein verhoogd terrasje. Helaas net niet hoog genoeg om over de dijk heen te kijken. Het is hier ook heel erg geschikt voor kinderen want ze hebben een klein speeltuintje achterin de tuin. Hierdoor kom ik op het idee om daar iets te gaan eten, maar we zijn ook nog met z’n allen het strand op geweest.

familiefoto in de duinen

even met de family op de foto

Pim met z'n bootje op het strand

Pim met z’n bootje op het strand

Na zo’n strandavontuur zijn de kinderen lekker rozig. Het kan geen kwaad als ze een keer op tijd naar bed gaan. Het fijne van de aanwezigheid van mijn ouders op Vlieland is dat we naast onder andere lekker shoppen we ook een beroep op de oppasservice kunnen doen. Dus BJ en ik gaan ’s avonds samen lekker een hapje eten bij het restaurant.

Donderdag was het, volgens mij, de slechtste weerdag van onze vakantie tot nu toe. Het is behoorlijk afgekoeld en er zijn ook flink wat buien. BJ en ik besluiten de gok te wagen om nog een rondje op het eiland te doen op de fiets (overigens niet met de bakfiets met BJ erin, want over die bakfiets hebben we niets meer gehoord van de verhuurder…). De kinderen laten we vandaag maar even bij opa en oma, want die maken we niet echt blij met zo’n ritje is de inschatting. Uiteindelijk gaat het ook tijdens dit tochtje op een gegeven moment weer flink regenen en besluiten we het tripje in te korten en via de supermarkt snel weer terug naar de boot te gaan. We koken daar voor ons allemaal een lekker maaltje en doen nog spelletjes rummikub (het spel van deze vakantie, volgens mij ga ik aan de leiding in het algemeen klassement).

Vrijdag de 12e augustus is onze vertrekdag van Vlieland. De wind komt uit de gunstige hoek, nog wel aan de stevige kant, maar te doen. We gaan een paar uur voor hoog water en hebben de stroom goed mee. We starten met grootzeil en op de fok. Het waait nog flink dus we gaan ook wel schuin en hobbelen lekker over de golven. Nadat we de Slenk in zakken krijgen we de wind meer in de rug. Hup de kop in de wind en fok eraf, genua erbij. Dit gaat lekker:

10,1 knopen over de grond

Ruim 10,1 knopen over de grond!! (oké, oké met stroom mee 🙂 )

Het vaarwater slingert natuurlijk nogal tussen de wadden door, dit betekent geregeld een iets andere koers. Wanneer we weer wat moeten oploeven lijkt de wind opeens flink aan te trekken. We besluiten dat het verstandiger is om het grootzeil te reven en ook weer de kleine fok erbij te zetten. Dus weer kop in de wind en de handelingen herhalen (we worden er in ieder geval handig in).

Veerboot

Even zwaaien naar de vierde veerboot die we tegenkomen.

Daarna een heerlijk stuk gevaren richting Harlingen en Kornwerderzand. We hebben tussentijds nog een keer de fok voor de genua ingeruild en hebben zo goed als het hele stuk op het wad gezeild. De kindjes lekker beneden in de kajuit. Beiden weer geslapen, gespeeld en filmpjes gekeken. Alsof ze het al jaren doen 🙂 heel fijn.

Pim en zijn spookje

Pim kijkt ook nog even mee en spookie moet natuurlijk ook een zwemvest aan 🙂

Op het IJsselmeer de koers naar Makkum gezet en daar op ‘onze eigen plek i34’ (na een telefoontje met de havenmeester) kunnen aanleggen. We komen wat later aan in de haven, dus vandaag een makkelijke hap van de snackbar gehaald en als toetje een ijsje bij de voorstelling op de camping (een voorstelling die iedere avond voor het slapengaan voor de kleinere kinderen gehouden wordt).

Tijdens onze tocht op het wad is helaas een lazyjack (die zorgt dat het zeil netjes naar beneden in de zeilzak zakt) gebroken. BJ heeft tijdens het toetje samen met mijn vader de lijnen ervan vervangen en nu zit het er weer netjes op. Morgen vertrekken we vanuit Makkum weer richting Enkhuizen en zullen we een aantal gasten aan boord ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *